49. LAHDEN KANSAINVÄLINEN URKUVIIKKO
9.–15.8.2021

 Maanantai 9.8.2021,
klo 14.00
Lahden torin tapahtuma-alue, Lahti

POSETIIVIEN ILMAISKONSERTTI

Vapaa pääsy

Konsertit pidetään rajoitukset huomioon ottaen, joten huolehditaan, että tullaan vain terveinä konserttiin, käytetään maskeja sisätiloissa, huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, pidetään 2 metrin välit toisiin ihmisiin ja kirjoitetaan yhteystiedot valmiiksi paperille jonotuksen välttämiseksi lipunmyynnissä.

Posetiivi on automaattisoitin, jonka kierrettävä kampi käyttää palkeita, jotka puhaltavat ilmaa urkupillistön läpi. Urkujen sukulainen siis. Posetiivarit kulkivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa suurissa yleisötapahtumissa, kuten markkinoilla, ja välittivät muotisävelmiä: iskelmiä ja oopperaa. Posetiivin valtakausi kesti sata vuotta. Gramofoni syrjäytti sen Suomessakin 1930-luvulla.

 

Posetiivi liittyy kirkkoihin kahdella tavalla. Etenkin Brittein saarilla ja kuningaskunnan alusmaissa posetiivi oli uruille vaihtoehtoinen kirkkosoitin 1700-1800-luvuilla, aivan 1900-luvun alkuun.  Vähävaraisille seurakunnille kirkkoposetiivi oli edullinen ja luotettavasti toimiva säestyssoitin. Toinen liittymä ovat oman aikamme posetiivitapahtumat. Eri maiden yhdistykset järjestävät

kirkkokonsertteja, yleensä ainakin yhden vuodessa, ja kirkkokonsertti on usein suurten kansainvälisten posetiivifestivaalien huipennus.