49. LAHDEN KANSAINVÄLINEN URKUVIIKKO
9.–15.8.2021

Maanantai 9.8.2021,
klo 12.30 ja 15.00 
Ristinkirkko, Lahti

Silja Selonen: ODE IN CODE
Arttu Selonen

Vapaa pääsy

 

Ohjelma:

Silja Selonen: Ode in Code (2018). 3,5 miljardia vuotta vanhan DNA-koodin resonointia. Arttu Selonen, koodin sovitus uruille.

Ode in Code on ääniteos, joka perustuu ikivanhaan geneettiseen koodiin. Ensimmäiset elolliset olennot ja elämän alkulähteet ovat pitkään kiehtoneet ihmistä, ja tutkijat ovat viime vuosina luoneet teorian viimeisestä universaalista esivanhemmasta, joka on kaiken elämän yhteinen alkulähde.  

Taiteilija Silja Selonen muutti palan tälle alkumeren esisolulle kuulunutta geeniä sävelmäksi ohjelmistolla, joka muuntaa DNA:n emäspareja äänitaajuuksiksi. Taiteilijan urkuriksi opiskeleva veljenpoika Arttu Selonen soitti sävelmän Turun tuomiokirkon uruilla luoden siitä useita tulkintoja. Ääniteoksen rakenne kuvaa elämän muuntautumista: se alkaa koodille uskollisesta melodiasta ja kasvaa vapaammin tulkituksi urkuteokseksi. Teos on Selosen mukaan elämän riemulaulu, joka muistuttaa kaiken elollisen yhteisistä juurista.

Silja Selonen on maalauksen, biotaiteen ja äänen parissa työskentelevä taiteilija. Selonen on valmistunut kuvanveistäjäksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2009, ja lisäksi hän on opiskellut äänitaidetta, valotaidetta, astrobiologiaa ja fysiikkaa. Kovat tieteet yhdistyvät hänen teoksissaan lämpöä huokuvan elämän resonointiin.

Selonen asuu ja työskentelee Liedossa luonnon keskellä. Ekologisilla materiaaleilla on tärkeä rooli kaikissa Selosen teoksissa.

Turkulaislähtöinen urkuri Arttu Selonen (s. 1996) viimeistelee maisterintutkintoaan ja siihen sisältyvää A-tasosuoritusta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan urkujensoitto. Selonen on esiintynyt niin soolokonsertein kuin kamarimuusikkona ja säestäjänäkin. Myös liturginen musiikki on lähellä hänen sydäntään. Erityisesti Selonen on vaikuttunut romantiikan ajan urkutraditiosta, mutta ohjelmistoaan hän kehittää silti jatkuvasti mahdollisimman laaja-alaisesti. Selonen on toiminut kanttorinsijaisena useissa seurakunnissa eri puolilla Suomea ja vuodesta 2018 kesäkanttorina Turun tuomiokirkossa. 

Selosen muusikkouteen merkittävimmin vaikuttaneita opettajia ovat olleet Markku Hietaharju, Jaana Ikonen ja Jean-Baptiste Monnot. Hän on myös osallistunut lukuisille mestarikursseille ja tutustunut historiallisiin urkuihin Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Virossa ja Venäjällä, koska kokee tärkeäksi tuntea eri aikakausien ja alueiden urkujenrakennusperinteitä ja niiden vaikutusta urkutaiteeseen. Erityinen merkitys hänelle on ollut Rouenin St. Ouen -luostarikirkon Cavaillé-Coll-uruilla Ranskassa.

Vuosina 2015–19 Selonen opiskeli kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä. Selonen on aloittanut urkujensoiton Turun Puolalanmäen musiikkilukiossa vuonna 2013 Anu Åbergin johdolla. Ennen musiikin ammattiopintoja hän harrasti pianonsoittoa Turun seudun musiikkiopiston pop/jazz-linjalla.

Selonen on suomalaista urkutaidetta edistävän Organum-seuran ja Turun urkujuhlien hallituksen jäsen. Lisäksi hän toimii Organum-lehden päätoimittajana.